Jij staat centraal om te kunnen helen

Ik luister naar je klachten, wie je ten diepste van binnen bent. Waar wil je naartoe en waar hecht je waarde aan. Wat vertellen je hormonen, hart, darmen en brein je? Wie en wat heeft je gevoed en waar is dat ooit begonnen ? Ik leer je te begrijpen hoe je uit balans bent geraakt en wat wij er samen aan kunnen doen zodat je je gezond en vitaal voelt. En soms is het de kunst om de schaduwkanten van het leven te aanvaarden, om ze daarna te kunnen omarmen.

Je kunt bij mij terecht met klachten

  • Vermoeidheid, moe opstaan, gebrek aan energie, stemmingswisselingen
  • Zogenaamde vage klachten waarbij de arts ‘niets’ kan vinden
  • Restklachten na COVID
  • Prikkelbare darm, spijsverteringsproblemen en voedsel intoleranties
  • Of voor een leefstijlconsult, voedings- en/of suppletie advies.

Mijn manier van werken

Een systemische benadering is mijn kracht. Als er zicht is op onderlinge verbanden in de symptomen dan pas kun je de samenhang behandelen. Tijdens de intake bewandelen we samen een pad om de tijdlijn van je leven in kaart te brengen. Daarna maak ik een behandelplan afgestemd op ‘wat goed voelt voor jou’. Het lichaam heeft een groot zelf herstellend vermogen en ik vind het belangrijk daar oog voor te hebben. Voor jou is het natuurlijk belangrijk daar grip op te krijgen en soms is het raadzaam om tekorten die zijn ontstaan aan te vullen. Dit kan onder andere door middel van gezonde voeding aangevuld met persoonlijk afgestemde suppletie. Hoewel dat kosten met zich meebrengt is dat een van de betere investeringen in jezelf. Daarnaast is je inzet belangrijk om de regie terug te krijgen over je eigen gezondheid. En als je begrijpt waar en waarom onbalans ontstaat ben je ook beter in staat er iets aan te doen.

Leefstijl- en vitaliteitscoaching

Ik begeleid je in het maken van bewuste keuzes, en ook met het doorbreken van gewoontes en patronen die ervoor kunnen zorgen dat je klachten krijgt of niet lekker in je vel zit. Soms is er ook sprake van vulling in plaats van voeding en dan is het alsof een dieselmotor op benzine moet lopen. Dan kom je niet van A naar B. Leefstijl veranderen is ook verandering van je hormoonhuishouding en daarmee je leven. Je wordt fitter, gezonder en gelukkiger.

Als je denkt gezond te leven dan nog kunnen je klachten zijn ontstaan vanuit je ritme of de kritische periode in de baarmoeder en zelfs daarvoor. Daar ontstaat de inprenting van hormonen, immuun cellen, neuronen maar ook al stress van de moeder die je met je mee kunt dragen.

Hippocrates

“Laat voedsel uw medicijn zijn en uw medicijn voedsel”

Hormonen

Hormonen fungeren als boodschappers tussen lichaamssystemen om fysiologie en gedrag te reguleren. In de hersenen bevindt zich een soort dirigent die alle hormonen (muziekinstrumenten) tot het levensproces (het muziekstuk) aanstuurt. Ze vertellen je ook of je hongerig bent, dorst hebt of slaperig bent. Ze spelen een enorm belangrijke rol bij elk aspect van je gezondheid inclusief denken en gevoel. Hormonen fluctueren elk moment van de dag, maand en jaar om ze goed te laten functioneren. Ze verhogen en verlagen afhankelijk van wat het lichaam vraagt. In 10.000 jaar tijd zijn onze hormonen niet veranderd maar wel onze omgevingsfactoren. En daarop hebben we ons niet kunnen aanpassen.

Waar komen klachten vandaan

Klachten vinden hun oorsprong vaak in de diepere lagen van lichaam, geest en ziel. Je zou kunnen zeggen dat je ziel zich bevindt, daar waar je geraakt wordt en dat de geest ‘je levenskracht’ is. Deze drie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden net zoals wij in verbinding zijn met onze omgeving. Voorbeelden van die verbondenheid zijn fysieke reacties op emoties; ‘een brok in je keel krijgen’ van verdriet, misselijk worden van angst, of zweet dat uitbreekt als iets spannend is. De bedoeling is dat je daarna weer ontspant en in balans komt. Dat je niet onbewust ‘aan blijft staan’of alert blijft. Het effect is dan dat lichaam, geest en ziel in verweer gaan en uitputting plaatsvindt. Het lichaam ziet namelijk geen verschil tussen een gevaarlijk dier dat achter je aan zat in de oertijd en de chronische prikkels en spanningen waar we in onze huidige samenleving mee te maken hebben.

Aandacht voor het circadiaans ritme is nodig

Een circadiaans ritme is een biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer een dag duurt. Een 24-uurs ritme ofwel slaap-waakritme. Ons ritme wordt aangestuurd door licht, donker en temperatuur. Deze drie samen bepalen ons slaap- waakritme, hormoonconcentraties, lichaamstemperatuur en neurotransmitters. Een voorbeeld van een functie van het circadiaans ritme; zes uur voor het slapen gaan gaat je temperatuur omhoog en twee uur na het slapen omlaag. Dit geldt ook voor hormonen, het hart, urineblaas, behoefte aan eten en drinken en gevoeligheid voor medicatie. Circadiaans verlopende processen lopen door via hun eigen innerlijke ritme als je wordt afgeschermd van bepaalde omgevingsfactoren. Ook hebben functies in het lichaam een bepaalde piek op een bepaald moment van de dag. Deze hormonale cyclus is op deze wijze ingesteld zodat de oermens destijds kon overleven en in zijn levensonderhoud kon voorzien in ritme met de natuur. Voorbeelden zijn; rond 14.30 de beste coördinatie, rond 17 uur de beste hartfunctie en spierkracht. En tussen 8 en 12 is je insuline gevoeligheid het hoogst en is bedoeld om te jagen/te bewegen en daarna te eten. Maar ook worden op bepaalde tijdstippen functies onderdrukt.

Je kun je voorstellen dat je uit balans raakt als je steeds wordt blootgesteld aan situaties waar je lichaam op dat moment niet op berekend is, je uit balans raakt.
Voorbeelden zijn airco, werk, voeding, geluiden, kunstmatig licht etc. Het is belangrijk om te bedenken wat je eigen ritme is. Het hormoon melatonine bijvoorbeeld kan veel problemen geven omdat dit een belangrijke schakel is in het hele hormonale systeem. Zonder melatonine is er geen serotonine en is er geen serotonine dan wil je suiker eten om je goed te voelen. En tenslotte als het lichaam uit evenwicht raakt gaat het ontsteken en deze ontstekingsreacties zijn weer verantwoordelijk voor vele klachten en ziektes. Het immuunsysteem komt niet meer tot rust.

‘In ritme leven houdt ons sterk, alert en vruchtbaar’

In het licht van onze voorouders

Onze genen stammen nog uit het stenen tijdperk. We leefden daarin in een land-water ecosysteem. En sociaal gezien leefden we in kleine groepen waardoor er onderling grote betrokkenheid was en daardoor minder stress. Nog steeds zijn we helemaal aangepast aan de leefstijl van jager-verzamelaars. Chronische ziekten zoals diabetes en obesitas kunnen hierdoor worden verklaard. 10.000 jaar geleden ontstond er namelijk een conflict toen de agrarische samenleving op gang kwam. Deze ging gepaard met een hoge mate aan consumptie van koolhydraten. Begin vorige eeuw is dit in een stroomversnelling geraakt door de industriële revolutie. Hoge inname van ongezonde vetten, het eten van granen, weinig vis en onbalans tussen energie inname en fysieke activiteit. We realiseren ons onvoldoende dat we een product zijn van de natuur. Het is de natuur die ons aanstuurt. We zijn in conflict geraakt met een door onszelf veranderde omgeving. Zo is astma gerelateerd aan het stedelijke leven, atmosferische verontreiniging, gebrek aan blootstelling aan infecties op de kinderleeftijd etc. Tekorten aan omega-3 vetzuren, vitamine A en D en jodium zijn wereldwijd de meest voorkomende deficiënties en worden in verband gebracht met ziekten van de hersenen, onvruchtbaarheid, kanker, osteoporose, schildklierproblemen etc. En als je denkt gezond te leven dan nog kunnen je klachten zijn ontstaan vanuit je ritme, de kritische periode in de baarmoeder en zelfs daarvoor. Daar ontstaat de inprenting van hormonen, immuun cellen, neuronen maar ook al stress van de moeder die je met je mee kunt dragen.